Checken en uitmeten van fixatiefouten

Oorzaken concentratieproblemen door het oog van een optometrist

Kinderen met leesproblemen (traag lezen, mee volgen met de vinger of leeslat) en/of concentratieproblemen kan de oorzaak een niet optimale oogsamenwerking zijn. Het vraagt moeite om beide ogen te fixeren op hetzelfde punt, fixatie disparatie. Deze constante bijsturing van de kijkassen zorgt voor vertraging bij het lezen.

Soms start het kind vlot, maar al spoedig daalt de leessnelheid . Ook hier ligt de oorzaak aan het constant bijsturen van de ogen.

70% van de kinderen hebben fixatie disparatie (FD), waarvan 30%  daar echt hinder van ondervindt. Met onze testmethode kunnen wij haarfijn die fixatiefout uitmeten. Direct na de test is de leessnelheid al duidelijk hoger.

Ook kinderen met dyslexie of dyscalculie zijn gebaat met zo’n onderzoek. Niet dat wij dyslexie kunnen verhelpen. De minder goede oogsamenwerking zorgt wel voor een extra ballast. Eens het visuele systeem optimaal werkt, kan het kind meer energie steken in het opvangen van zijn/haar dyslexie.

Soms zien wij kinderen waarvan gedacht werd dat ze dyslexie hebben (dezelfde symptomen), maar waarvan de oorzaak volledig ligt bij FD.

Wat is fixatie disparatie of kortweg FD?

75% van de informatie die een mens ontvangt komt binnen via de twee ogen. Als alles goed is vallen de twee beelden op dezelfde plaats op het netvlies. Wanneer die beelden niet exact op dezelfde plaats vallen gaat het visuele systeem proberen dit toch voor elkaar te krijgen. Motorische compensatie (de buitenste oogspieren sturen bij) en/of een sensorische compensatie (op cerebraal niveau) sturen bij om geen diplopie of dubbelbeeld te zien.

Symptomen Fixatie Disparatie

De – soms grote – inspanning van het visuele systeem kan leiden tot diverse klachten tegelijk:

  •  Duizeligheid
  • Nek- en schouderklachten, met de daarbij optredende bewegingsbeperkingen
  •  Hoofdpijn
  • Lichtgevoeligheid
  •  Slecht zien in de schemering (onzeker bij het auto rijden)
  • Vermoeide, branderige ogen
  •  Niet lang achter de computer kunnen zitten
  • Niet lang achter elkaar kunnen lezen zonder hoofdpijn te krijgen
  • Moeizaam wisselen van dichtbij kijken naar veraf en/of terug

Erkent u deze symptomen en wenst u een test? Contacteer ons dan meteen!

Contacteer ons!
Contacteer ons!09 277 00 11